Uniunea Europeana     Guvernul Romaniei   Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice   Instrumente Structurale 2007-2013

Programul Operaţional Regional 2007-2013 - Cel mai performant program românesc, cu peste 44% grad de absorbţie

11 Noiembrie 2013

 Prezidat de secretarul de stat Sevil Shhaideh, Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional 2007-2013 s-a reunit la Sibiu, în perioada 7 – 8 noiembrie 2013,  pentru a analiza stadiul programului şi a adopta măsurile necesare pentru accelerarea implementării.

 

Poza CM 1 copy

 

Analiza stadiului actual a evidenţiat faptul că Regio îşi menţine statutul de cel mai performant program operaţional din România, cu cea mai bună rată de utilizare a fondurilor şi de respectare a indicatorilor. Până acum, gradul de absorbţie al Programului Operaţional Regional este de peste 44%, aspect subliniat şi de ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici, prezent la reuniune.

Performanţa de până acum în implementarea programului a determinat realocarea a 350 milioane de euro din fondurile europene disponibile de la Programele Operaţionale Sectoriale Transport şi Mediu. Astfel, secretarul de stat Sevil Shhaideh a subliniat faptul că ”este o premieră pentru România. De câteva luni bune, cu sprijinul Comisiei Europene, s-au depus eforturi intense de aprobare a acestei decizii.”

Fondurile suplimentar alocate vor fi utilizate pentru finanţarea proiectelor privind îmbunătăţirea infrastructurii de educaţie (230 milioane euro) şi sănătate (33 milioane euro), precum şi pentru reabilitarea drumurilor judeţene (87 milioane euro). Se aşteaptă aprobarea Comisiei Europene până la sfârşitul acestui an.

Alte propuneri importante, abordate în cursul reuniunii, au vizat extinderea datei limită de implementare a proiectelor finanţate prin Regio până la 31 decembrie 2015, modificarea criteriilor de eligibilitate pentru proiectele privind eficienţa energetică, precum şi realocarea de fonduri în vederea pregătirii unui portofoliu de proiecte pentru următoarea perioadă de programare.  Greito surinkimo ir prekybinės palapinės | protentus.lt

* * *

Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional  este structura naţională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional şi strategic în procesul de implementare a Programului Operaţional Regional 2007-2013. CMPOR are rolul de a asigura eficacitatea şi calitatea implementării programului.