Uniunea Europeana     Guvernul Romaniei   Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice   Instrumente Structurale 2007-2013

MDRAP: Peste 40% la absorbţia de fonduri europene Regio

03 Octombrie 2013

 

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a depășit pragul de 40% la gradul de absorbție a fondurilor europene alocate României în perioada 2007-2013 prin Regio-Programul Operațional Regional.

 

 

În urma ultimei plăți, din luna septembrie, realizate de Comisia Europeană către România, fondurile europene absorbite prin Regio se ridică la 1,49 miliarde de euro. Suma reprezintă 40,05% din totalul de circa 3,72 miliarde euro, alocate din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) pentru acest program, în perioada 2007-2013.

Gradul de absorbție a fondurilor europene prin Regio înregistrează, astfel, o creștere cu peste 15 puncte procentuale față de 1 ianuarie 2013. Creșterea a fost generată de implementarea, în acest an, a măsurilor privind accelerarea procesării cererilor de rambursare, aplicarea sistemului de cereri de plată pentru beneficiari și asigurarea disponibilităților de plată prin împrumuturi de la Trezorerie. Regio se menține, astfel, pe primul loc la capitolul absorbție de fonduri europene în rândul programelor operaționale derulate în România.

„Evoluția semnificativă a absorbției prin Programul Operaţional Regional ne confirmă că măsurile adoptate în acest an sunt eficiente. Am reușit să simplificăm procedurile și să reducem timpii de procesare a dosarelor și de plată. Avem toată încrederea că, păstrând același ritm susținut, vom atinge ținta de 50%, pe care ne-am propus-o pentru finalul anului 2013”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, la seminarul “Impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbţiei fondurilor europene“ organizat de MDRAP vineri, 27 septembrie, la Palatul Parlamentului.

În ceea ce privește Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative (PO DCA), gestionat in prezent tot de MDRAP, acesta se situează pe al doilea loc în cadrul programelor operaționale derulate în România. Gradul de absorbție pentru PO DCA se ridică la 30,62%, față 12,1%, cât înregistra în luna mai 2012.

* * *

Programul Operațional Regional 2007-2013, gestionat de MDRAP, are ca obiectiv general sprijinirea și promovarea dezvoltării locale durabile, atât din punct de vedere economic, cât și social, în regiunile României, prin îmbunătățirea condițiilor de infrastructură și a mediului de afaceri, care susțin creșterea economică. Programul este finanțat printr-unul dintre fondurile structurale ale Uniunii Europene - Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), care sprijină regiunile UE cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeană. Bugetul total alocat POR pentru perioada 2007-2013 este de aproximativ 4,4 miliarde de euro, din care aproximativ 85% reprezintă finanțare europeană.

Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative” 2007-2013 este finanţat din Fondul Social European și vizează dezvoltarea capacităţii administrative şi sprijinirea eforturilor de modernizare a administraţiei publice româneşti. Alocarea financiară europeană pentru PO DCA este de circa 208 milioane de euro, la care se adaugă co-finanţarea naţională, rezultând un buget minim al programului de 244,7 milioane de euro.