Uniunea Europeana     Guvernul Romaniei   Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice   Instrumente Structurale 2007-2013

Vicepremierul Liviu Dragnea: ''Principalul nostru obiectiv este absorbția accelerată a fondurilor europene''

29 Ianuarie 2013

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a semnat marți, 29 ianuarie, la sediul ministerului, 27 de contracte de finanţare din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, pentru proiecte din 14 judeţe.

dragnea

 

„Am semnat astăzi contracte în valoare totală de peste 70 de milioane de euro, care vor avea impact asupra a circa 3 milioane de români. Principalul nostru obiectiv este să accelerăm absorbţia fondurilor europene. Ținta la minister pentru anul 2013 este să atingem un miliard de euro la capitolul absorbţie de fonduri europene", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

 

Contractele au fost semnate, totodată, de reprezentanţii celor opt Agenţii pentru Dezvoltare Regională (ADR) din ţară şi de cei ai autorităţilor publice locale care vor beneficia de finanţare.

„La nivelul MDRAP există deschidere şi dorinţa de colaborare cu autorităţile publice locale. Ne dorim ca relaţia să fie una corectă, apropiată, pentru un parteneriat eficient. Tocmai de aceea, vreau ca eu, personal, să semnez fiecare contract de finanţare, ca dovadă a atenţiei pe care o acord autorităţilor publice locale. Și primarul, şi preşedintele de consiliu judeţean trebuie să ştie că de aici au tot sprijinul, iar noi trebuie să ştim că există deschidere de colaborare din partea lor", a afirmat ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

În completare, vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că îşi doreşte ca, în următoarea perioadă, să iniţeze o serie de întâlniri de lucru cu asociaţiile reprezentative ale autorităţilor publice locale, pentru dezbateri pe temele de actualitate din domeniu.

„Vom avea o serie de întâlniri pentru a defini împreună care sunt liniile în ceea ce priveşte descentralizarea, reforma administraţiei publice, procesul serios de reorganizare administrativ-teritorială a ţării şi de regionalizare. Obiectivul este ca finalul anului 2013 să ne găsească cu regiuni administrative înfiinţate, cu structuri de conducere alese, pentru ca în exerciţiul financiar 2014-2020 să avem în România regiuni administrative, care să devină autorităţi de management", a anunţat Liviu Dragnea.

Măsura va contribui la un grad de absorbţie mult mai mare şi la o dezvoltare echilibrată în cadrul regiunilor şi între regiuni. În paralel, ar urma ca rolul ministerului să devină unul de coordonare, de monitorizare, iar regiunea, ca unitate administrativă, să devină partener direct cu Comisia Europeană.

(Ataşat – lista proiectelor pentru care s-au semnat astăzi contractele de finanţare)