Uniunea Europeana     Guvernul Romaniei   Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice   Instrumente Structurale 2007-2013

Programul Regio va finanţa lucrările la Piaţa Sudului din Bucureşti

26 Octombrie 2012

Proiectul destinat reabilitării infrastructurii rutiere din Piaţa Sudului va fi finanţat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 (Regio), gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Contractul de finanţare a fost semnat astăzi, 26 octombrie a.c., de ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Eduard Hellvig, şi primarul general al Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu.

 

Piata sudului

„Aşa cum am promis în momentul în care am ajuns ministru, am stabilit un parteneriat strategic între minister şi Primăria Capitalei, pentru a rezolva problemele stringente la nivelul Bucureştiului. Proiectul destinat reabilitării rutiere din Piaţa Sudului, pentru care am semnat astăzi contractul de finanţare, face parte din acest parteneriat. Vă felicit, domnule primar, pentru reuşită, e un proiect important pentru Bucureşti", a declarat ministrul Eduard Hellvig, la semnarea contractului.

"Realizarea Pasajului de la Piaţa Sudului reprezintă cel mai mare proiect din Bucureşti realizat cu fonduri de la Uniunea Europeană, iar evenimentul de astăzi este foarte important pentru că aşteptam de patru ani să obţinem această finanţare. Valoarea totală a proiectului este de 127,1 milioane lei, dintre care 96,4 milioane lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă. Realizarea Pasajului de la Piaţa Sudului va reduce timpul de circulaţie cu 74% şi, după finalizarea acestuia, se va închide şi inelul principal de circulaţie. Vă mulţumesc încă o dată, domnule ministru, atât dumneavoastră cât şi colaboratorilor din minister, pentru bunăvoinţa şi profesionalismul de care aţi dat dovadă", a menţionat primarul general Sorin Oprescu.

Proiectul va contribui la descongestionarea traficului pe direcţia Calea Văcăreşti – Str. Niţu Vasile, prin realizarea unui pasaj rutier subteran şi a unui sens giratoriu în intersecţie, la fluidizarea circulaţiei, prin realizarea a patru pasaje pietonale ce subtraversează Șos. Olteniţei şi la refacerea şi modernizarea liniilor de tramvai şi troleibuz, a zonelor pietonale şi spaţiilor verzi, precum şi a întregului sistem de reţele edilitare din zonă.

Finanţarea proiectului este asigurată prin Axa prioritară 2 a programului Regio - "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale", domeniul major de intevenţie 2.1 "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene şi străzi urbane - inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură".

Acesta este cel de-al doilea contract de finanţare semnat de ministrul Eduard Hellvig cu primarul general Sorin Oprescu, după proiectul de reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu". În total, şase proiecte, în valoare de 202,8 milioane lei, au fost aprobate spre finanţare prin programul Regio, din cele opt depuse de Primăria Municipiului Bucureşti până în prezent.

* * *