Uniunea Europeana     Guvernul Romaniei   Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice   Instrumente Structurale 2007-2013

Programul Regio - o monitorizare mai atentă, la nivelul MDRT,a stadiului proiectelor finanţate

06 Septembrie 2012

Consiliul de supraveghere a gradului de absorbţie a fondurilor nerambursabile a avut astăzi, 6 septembrie a.c., prima întâlnire de lucru, pentru a evalua stadiul Programului Operaţional Regional 2007-2013 (Regio), gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) prin Autoritatea de Management a acestui program.

Pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene gestionate prin programul Regio, MDRT urmăreşte, pe lângă finalizarea contractării sumelor alocate României, şi eficienţa proiectelor implementate de beneficiari cu finanţare din acest program.

 

În acest scop, în Consiliul întrunit astăzi la nivelul MDRT a fost identificată nevoia unei mai atente monitorizări a stadiului proiectelor aprobate. Astfel, vor fi urmărite şi analizate periodic nu doar respectarea graficelor de activitate sau de rambursare asumate de beneficiari, ci şi măsurile care pot fi aplicate, atât de MDRT, cât şi de beneficiar, pentru impulsionarea implementării şi finalizării respectivelor proiecte.

„Deşi este un indicator bun, nu ne putem mulţumi doar cu faptul că am atins un nivel de 94,67% la capitolul contractare a fondurilor europene prin POR. În paralel, avem permanent în vizor faptul că finanţările au fost aprobate cu scopul de a produce rezultate concrete. De aceea, este necesar să ştim în timp util care beneficiari întâmpină dificultăţi în implementare şi care sunt cauzele, pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la modul în care îi putem sprijini să atingă ţintele propuse, dacă e cazul", a declarat Marcel Boloş, secretar de stat în MDRT.

Totodată, secretarul de stat a adăugat că, având în vedere stadiul avansat al programului, şi pretenţiile cu privire la atingerea ţintelor au crescut. Ca urmare, beneficiarii trebuie să conştientizeze că, atunci cand întârzierile în implementarea unor proiecte sunt excesive, se poate ajunge inclusiv la rezilierea contractului de finanţare. Măsura nu este una care vizează din start o sancţionare a beneficiarilor, ci una care încearcă să prevină eventuale viitoare dezangajări de fonduri pe programul Regio.

* * *

Consiliul de supraveghere a gradului de absorbţie a fondurilor nerambursabile a fost înfiinţat prin ordin al ministrului Eduard Hellvig şi are ca atribuţie principală monitorizarea gradului de absorbţie a fondurilor alocate prin Programul Operaţional Regional.