Uniunea Europeana     Guvernul Romaniei   Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice   Instrumente Structurale 2007-2013

Ministrul Eduard Hellvig şi primarul Sorin Oprescu au pus bazele pentru deblocarea colaborării MDRT – Primăria Bucureşti

22 August 2012

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Eduard Hellvig, şi primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, au convenit astăzi deblocarea unor proiecte de interes pentru Bucureşti, a căror soluţionare a fost tergiversată până în prezent. Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriilor Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu şi a Spitalului Clinic de Ortopedie Foişor, modernizarea infrastructurii rutiere Piaţa Sudului, precum şi amenajarea circuitului turistic pe lacurile Floreasca şi Tei, proiectul Esplanada se numără printre subiectele abordate.

Cei doi s-au întâlnit miercuri, 22 august 2012, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în prezenţa secretarilor de stat Marcel Boloş şi Iulian Matache, a viceprimarului Marcel Nicolaescu şi a arhitectului şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

 

"Pentru noi, ca minister, Bucureştiul este prioritar nu doar pentru că este capitala ţării, ci şi pentru că reprezintă cel mai important pol de dezvoltare economică şi turistică. Din punctul meu de vedere, Bucureştiul trebuie susţinut intensiv, pentru că aici este concentrată o mare parte a populaţiei, precum şi a activităţii economice şi culturale a României. Este o carte de vizită pe care trebuie să o construim permanent pentru a o putea prezenta fără rezerve. Iată de ce am toată deschiderea şi toată susţinerea pentru proiectele menite să contribuie la dezvoltarea Bucureştiului"a declarat ministrul Eduard Hellvig.

La rândul său, primarul general Sorin Oprescu a menţionatcă "afost o întâlnire normală, firească, între două instituţii care trebuie să conlucreze permanent şi serios în interesul cetăţenilor. În ciuda frământărilor de pe scena politică – "cineva" trebuie să se preocupe şi de problemele reale ale societăţii româneşti. Bucureştiul este capitala, oraşul cel mai puternic, motorul de dezvoltare a ţării. Menirea, datoria, şi responsabilitatea mea ca primar general este să fiu consecvent şi constant în acţiunile şi principiile mele de a face administraţie eficientă şi constructivă în interesul locuitorilor Bucureştiului.Din această perspectivă, la întâlnirea de astăzi am discutat despre dezvoltarea şi crearea unei bazei de lucru pentru implementarea unor proiecte concrete în domeniile turismului şi modernizării oraşului, despre o absorbţie cât mai mare a fondurilor europene la nivelul Bucureştiului, despre propuneri concrete de măsuri şi modificări legislative şi normative pentru creşterea eficienţei în ceea ce priveşte consolidările clădirilor cu risc seismic crescut, precum şi despre legea faţadelor."

În cursul întrevederii s-au stabilit responsabilităţi şi termene exacte pentru proiectele de interes comun, precum şi organizarea unor întâlniri periodice între reprezentanţii celor două instituţii.

Ministrul Eduard Hellvig a ridicat problema cartierului de locuinţe ANL Henry Coandă, obţinând confirmarea din partea primarului general al Bucureştiului că Primăria va aloca fonduri pentru asfaltarea Bd. Nisipoasa din acest cartier.

Cele două părţi au luat în discuţie şi posibilitatea de a concepe, pentru perioada următoare de programare, un Program de Dezvoltare Regională adaptat Bucureştiului, ţinând cont de nevoile specifice de dezvoltare urbană şi regională. Ministrul Edurad Hellvig şi primarul Sorin Oprescu au convenit urgentarea adoptării deciziilor în ceea ce priveşte obiective de interes pentru capitală şi reducerea birocraţiei şi au stabilit înfiinţarea unui grup de lucru comun al ministerului şi primăriei pentru problemele care privesc dezvoltarea Capitalei, dar şi pentru atragerea de fonduri europene. Totodată, cei doi oficiali au convenit iniţierea unui proiect pilot de finanţare a restaurării unor clădiri istorice, în contextul noului Program de Reabilitare a Centrelor Istorice.