Uniunea Europeana     Guvernul Romaniei   Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice   Instrumente Structurale 2007-2013

Ministrul Cristian Petrescu şi comisarul Johannes Hahn – discuţii despre realocarea de fonduri pentru reabilitarea termică şi implementarea proiectelor contractate

19 Martie 2012

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Cristian Petrescu, și comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, au discutat astăzi, 19 martie, la București, despre realocarea unor fonduri europene pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică și despre presiunea pe care Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional (POR) trebuie să o pună pe beneficiarii contractelor din fonduri europene pentru imediata lor implementare.

Comisarul european Johannes Hahn a declarat că, peste tot în Europa, investițiile în lucrări de reabilitare termică au fost investiții de succes și că, la nivelul Comisiei Europene, se discută despre oportunitatea realocării, pentru România, a unor fonduri europene de la programele unde s-au făcut mai puține contractări către Axa Prioritară 1 a POR – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere. Ministrul Cristian Petrescu a spus că acest ajutor financiar european, acordat pentru lucrări de reabilitare termică, este deosebit de important și că atât autoritățile publice locale, cât și cetățenii solicită acest sprijin. Ministrul Cristian Petrescu și-a luat angajamentul că Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) va face tot ceea ce ține de autoritatea sa pentru a îndeplini cerințele Comisiei Europene pentru ca realocarea fondurilor să fie posibilă.

 

Comisarul european Johannes Hahn a observat rata mare de contractare a fondurilor europene pe care Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului le gestionează prin Programul Operațional Regional, aproape 90%, și a recomandat Autorității de Management a POR să dea dovadă de fermitate atunci când observă că beneficiarii nu implementează la timp proiectele contractate. Oficialul european a mai spus că ministerul trebuie să urmărească respectarea graficului de implementare a proiectelor europene și să nu ezite să rezilieze contractele acolo unde lucrările nu încep la timp sau unde se desfășoară cu întârziere.
Tot în cadrul întâlnirii dintre cei doi oficiali s-a discutat și despre Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, în cadrul căreia România, alături de Bulgaria, joacă rolul de coordonare a Domeniului Prioritar 3 – Promovarea culturii, a turismului și a relațiilor intercomunitare. Experții români au prezentat stadiul în care se află, în prezent, implementarea acestei strategii, iar comisarul european le-a recomandat autorităților de la București să gândească proiectele care urmează să fie derulate din perspectiva transnațională, în așa fel încât ele să vizeze un număr cât mai mare de cetățeni europeni din cât mai multe țări.
„Am avut o întâlnire de lucru deosebit de consistentă. Am discutat punctual subiecte importante de pe agenda noastră și am primit asigurarea că vom primi sprijin din partea Comisiei Europene pentru rezolvarea lor. Vom face tot ceea ce ne stă în putere să obținem realocarea fondurilor europene necesare reabilitării termice, un ajutor de care românii au mare nevoie astăzi. Sunt bani care riscă să rămână necontractați pe alte programe, pe care, astfel, am reuși să-i aducem în economia noastră. Am rezolva mai multe probleme, reabilităm termic locuințe și realizăm economii în buzunarele cetățenilor; în plus, creăm noi locuri de muncă. Pe de altă parte, am luat foarte în serios recomandarea domnului comisar Johannes Hahn legată de monitorizarea stadiilor de implementare a proiectelor europene și vom urmări cu strictețe fiecare proiect în parte pentru a ne asigura că toate fondurile europene contractate vor fi cheltuite, așa cum ne-am angajat. Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului le oferă autorităților locale tot sprijinul său pentru a implementa la timp și eficient toate aceste proiecte", a declarat ministrul Cristian Petrescu.