Uniunea Europeana     Guvernul Romaniei   Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice   Instrumente Structurale 2007-2013

Ministrul Cristian Petrescu a semnat proiecte de peste 30 de milioane de lei

12 Aprilie 2012

Cristian Petrescu, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a efectuat astăzi, 12 aprilie, o vizită de lucru la Baia Mare şi Satu-Mare, unde a semnat trei contracte în valoare totală de peste 30 de milioane de lei, finanţate în cadrul Programului Operaţional Regional.

Lucrările din cadrul proiectului Restaurarea Bisericii de lemn din Buzeşti - Comuna Fărcaşa, jud. Maramureş vor include restaurarea bisericii de lemn, inclusiv pictura interioară, construirea unei porţi din lemn, a unei clopotniţe din lemn, a unui altar de vară şi împrejmuirea acestora, amenajarea unui drum de acces pe o lungime de 80 de metri, a unei parcări cu 12 locuri şi a aleilor, precum şi construirea unui punct de informare în vederea introducerii bisericii în circuitul turistic cultural şi religios. Valoarea totală a investiţiei este de 3.940.916,86 de lei, din care finanţarea nerambursabilă din fonduri europene este de 2.384.907,42 lei. Durata de implementare a proiectului este de 28 de luni.

 

Prin proiectul Creşterea calităţii vieţii urbane prin amenajarea Parcului Public Central din Baia Mare va fi amenajat şi remodelat spaţiul public într-o zonă de odihnă şi agrement care va cuprinde şi o clădire ce va adăposti şi un centru expoziţional. Valoarea totală a proiectului este de 15.921.814,75 de lei, din care 12.336.139,15 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din fonduri europene. Durata de implementare este de 22 de luni.

De asemenea, ministrul Cristian Petrescu a vizitat şi actuala Casă Pocol, monument istoric care urmează a fi reabilitat în urma unui parteneriat dintre Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria Municipiului Baia Mare.

Proiectul Reabilitarea patrimoniului istoric şi cultural din municipiul Satu-Mare - Teatrul de Nord constă în consolidarea şi conservarea culturală şi arhitectonică, în vederea prezervării stilului tradiţional al teatrului. Lucrările vor consta, printre altele, în refacerea finisajelor superioare în sala de spectacole şi în spaţiile interioare destinate publicului, reabilitarea centralei termice, refacerea/amenajarea căilor de acces pietonale şi carosabile din jurul clădirii. Valoarea totală a proiectului este de 14.154.121,87 de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 10.908.904,00 lei, iar durata de implementare este de 24 de luni.

În judeţul Maramureş, până la această dată, au fost contractate 60 de proiecte cu finanţare europeană în valoare totală de 395,61 de milioane de lei şi urmează să fie contractate alte 12 proiecte, în valoare totală de 11,11 milioane de lei.
De asemenea, în judeţul Satu-Mare, până în prezent, au fost contractate 49 de proiecte în valoare totală de 295,92 de milioane de lei şi urmează să fie contractate 23 de proiecte în valoare totală de 60,32 de milioane de lei.

*
* *

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de Autoritate de Management a POR, este campion la atragerea fondurilor europene, fiind ministerul cu cea mai mare rată de contractare. Până la data de 06 aprilie 2012, pentru acest program, MDRT a semnat un nr de 2.758 de contracte de finanţare, în valoare totală de aproximativ 4,92 miliarde de euro. Aproximativ 21% din aceste proiecte, cu o valoare totală eligibilă de 290 de milioane de euro, au fost deja finalizate la nivelul întregii ţări. Prin toate aceste investiţii, MDRT este cel mai important motor de dezvoltare a infrastructurii sociale şi economice la nivel regional şi de reducere a discrepanţelor dintre diferitele zone ale ţării, precum şi unul dintre principalele generatoare de locuri de muncă în România.