Uniunea Europeana     Guvernul Romaniei   Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice   Instrumente Structurale 2007-2013

Gradul de absorbtie POR: 21,1%, dublu faţă de media programelor finanţate din fonduri europene în România

06 Noiembrie 2012

Conf Rai

 

Până la 1 octombrie a.c., au fost semnate 3.232 de contracte de finanţare, în valoare totală de peste 5,37 miliarde de euro, prin Regio - Programul Operaţional Regional (POR), între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) și beneficiari. La nivelul întregii țări, în acest interval au fost finalizate 971 de proiecte, pentru care au fost alocate fonduri nerambursabile din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) în valoare de aproximativ 460 milioane de euro.

 

Comparativ cu aceste date, conform Raportului Anual de Implementare POR, la 31 decembrie 2011 se înregistrau 2.520 contracte de finanțare semnate, în valoare totală de aproximativ 4,6 miliarde de euro. Dintre acestea, erau finalizate 477 de proiecte pentru care au fost alocate din FEDR 158,36 milioane euro plătite către beneficiari. Totodată, gradul de absorbţie, la 31 decembrie 2011, era de aproximativ 11,7%.

Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul MDRT, a prezentat și cifrele actualizate la data de 5 noiembrie, din care reiese evoluția programului în ultimul an: „Programul Operaţional Regional are cel mai mare grad de absorbţie, 21,1%, față de 9,07%, cât are România la această oră pe toate programele cu finanţare europeană nerambursabilă. Numărul contractelor semnate până în prezent este de 3.290, cu 98% grad de contractare şi o valoare de 3,6 miliarde de euro alocate din FEDR."

Cele trei seturi de date au fost prezentate în cadrul Conferinţei de prezentare a Raportului Anual de Implementare pentru anul 2011 a Programului Operaţional Regional, organizate de Autoritatea de Management pentru POR, astăzi, 6 noiembrie. La eveniment au participat reprezentanţi ai Autorităţii de Management pentru POR, ai organismelor intermediare pentru POR, ai altor autorităţi de management, ai autorităţilor publice locale, beneficiari Regio şi reprezentanţi ai mass-media.

"Rezultatele proiectelor sunt cele mai importante: locurile de muncă nou create, infrastructura generală și de afaceri, care vor atrage investiţii suplimentare în economie, clădirile publice modernizate și dotate sunt câteva dintre ele. Tot ce am învățat în acești ani de gestionare a programului ne va ajuta să proiectăm mai bine următoarea perioadă de programare, plecând de la nevoile reale din teritoriu, pe care beneficiarii ni le semnalează", a adăugat Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul MDRT.

***

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de Autoritate de Management a POR, are obligaţia de a raporta Comisiei Europene stadiul de implementare a programului, printr-un raport anual. Conferinţa de astăzi a făcut public acest raport, la nivelul anului 2011, aprobat de Comisia Europeană în luna iulie 2012.