European Union        Government of Romania       Ministry for Regional Development and Public Administration       2007-2013 Structural Instruments

Eduard Hellvig: Nu cred că putem discuta despre suspendarea POR

13 July 2012

În urma ştirilor apărute în presă, care citează declaraţii şi un document ce ar aparţine reprezentanţilor DG REGIO (Directoratul General pentru Politică Regională al Comisiei Europene) cu privire la stadiulProgramului Operaţional Regional 2007-2013 (POR), facem următoarele

PRECIZĂRI

 

Eduard Hellvig: Nu cred că putem discuta despre suspendarea POR

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a prezentat, la ultima misiune de audit a Comisiei Europene, un plan concret de acţiune pentru remedierea deficienţelor care ţin de sistemul de management şi control al Programului Operaţional Regional 2007-2013 (POR). MDRT estimează că măsurile stabilite în ultimele două luni la nivelul instituţiei vor conduce la evitarea unei eventuale suspendări a programului.

Este important de subliniat că toate carenţele identificate de autorităţile Comisiei Europene se referă la activitatea POR din perioada 2010-aprilie 2012, aşadar înainte de preluarea mandatului de către actuala conducere a ministerului.

„Este regretabil că guvernările precedente au preferat să construiască săli de sport la sate, bazine de înot şi pârtii de schii amplasate în zone care nu dispun de cele mai elementare condiţii de accesibilitate, în loc să se preocupe de rezolvarea unor probleme atât de importante pentru dezvoltarea României precum programele finanţate din fonduri europene", a declarat ministrul Eduard Hellvig.

Concret, planul de acţiuni propus de MDRT include propuneri privind:

înfiinţarea, în cadrul Autorităţii de Management a POR, începând cu luna august, a unei Unităţi de Verificare a Achiziţiilor Publice
realizarea, din partea Autorităţii Naţionale de Audit, a unei noi misiuni de audit, după trei luni de funcţionare a acestei unităţi, care să confirme dacă noul sistem de management şi control al POR funcţionează în parametri normali
Numai după această perioadă, Autoritatea Naţională de Audit ar fi îndreptăţită legitim să propună Comisiei Europene o eventuală suspendare a plăţilor către POR.

Planul de acţiuni propus de MDRT va fi discutat săptămâna viitoare cu Autoritatea Naţională de Audit, în cadrul unei şedinţe de conciliere.

În perioada ianuarie-mai 2012, MDRT a aplicat un număr de 195 de corecţii financiare beneficiarilor de fonduri europene, prin POR. În paralel, Autoritatea Naţională de Audit a derulat o misiune care, pe un eşantion de 23 de contracte de achiziţie publică, a constatat şi a recomandat aplicarea de corecţii financiare pentru un număr de 11 beneficiari.